Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Superpočítač Ocelote na Univerzitě v Arizoně posloužil pro vytvoření tzv. Universe Machine. Ta vytvořila miliony virtuálních vesmírů a sledovala jejich vývoj, aby se výsledky daly porovnat s tím, co můžeme vidět na vlastní oči. 
nikdo neví jak funguje gravitace a na čem je závisla a jak se mění a generuje, takže něco simulovat je jen žvást nebo PR, jako že dokáže zpracovávat hodně dat zaráz, ale né že dokáže simulovat. To by vědci museli znát tajemství celého vesmíru a pak by nepotřebovali nic simulovat. Podle mě něco co jsme ještě nepochopili nemůžeme simulovat.
Odpovědět0  2
Jirka-77 (1145) | 25.8.201919:09
neslo o kompletni simulaci, zivot tam nevzniknul, ani Slunce. Jde o simulaci jen neceho a simulace ani neprobiha na urovni elementarnich castic, ale velkych kusu hmoty a ne celeho vesmiru, ale jeho male casti. i takova nedokonala simulace vedcum pomaha postupovat v jejich znalostech fyzikalnich zakonu. 8 milionu vesmiru nesimulovali pro vyzkouseni vykonu pocitace, ale protoze potrebuji nektere vlastnosti nastavit v mnoha moznostech. napr 8 vlastnosti, kazda v milionu možností. zjisteni nejlepsiho nastaveni pak neni vysledek, ale pomuze jim to v teoriich, kde se snazi zjistit fyzikalni zakony, protoze jsou jiste zajimavejsi nez právní zákony :D
Odpovědět1  0
mch81 (423) | 24.8.201920:03
Já bych z toho žádné velké závěry nedělal ­- to co víme je jenom část reality a pokud se ty podle té nedokonalé teorie vyrobí ještě zjednodušené modely, jaká je šance, že ten výsledek vůbec odpovídá realitě?
Odpovědět1  0
Majlen (44) | 23.8.201916:08
...museli použiť značne zjednodušený model, lebo na lepšiu simuláciu len jednej galaxie by nestačili počítače sveta.
To museli ale sakra zjednodušiť keď simulovali hneď 12 milión galaxií naraz. Dá sa tomu potom hovoriť simulácia?
To potom Pong od Atari je simulátor Davis Cup­-u. :)
Odpovědět1  2
Jardadoma (1548) | 23.8.201916:25
Pokud simulovali chování všech atomů, tak měli asi pěknou hoňku :o)
Odpovědět1  1
Jardadoma (1548) | 23.8.201915:30
Už se ví, jak probíhal Big Bang a co bylo před ním? Dokáže to člověk vůbec pochopit?
Odpovědět1  3
batmaster (699) | 23.8.201922:56
Ne nedokáže. A říkat že bylo něco před tím je podle mě samo o sobě nesmysl. Naše realita a čas vznikly až s objevením se hmoty ­(ať už to byl velký třesk nebo něco jiného­). Pro nás je otázka co bylo před irelevantní. Veškeré studie a výpočty prvotní singularity selhávají v okamžiku času 0, protože tam hodnoty vycházejí nekonečné. A nekonečná hodnota výpočtu je prosté selhání teorie. Víme však co se dělo po tom. Doporučil bych kouknout na videa prof. Petra Kulhánka o expanzi vesmíru.
Odpovědět1  2
maiki (171) | 24.8.20190:55
Predtim byla predeslost. Zadna nula. Neco konci neco zacina. Cyklus premeny. S matematikou jsi kratky. Ta je na tohle prilis nedokonala. Jen muj pohled na ­"vec­"...
Odpovědět3  3
ZipX (191) | 24.8.20191:55
O tom co uz pisete sa uz vie.. ale nevie sa o inych veciach o ktorých neviete
https:­/­/youtu.be­/K8gV05nS7mc
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1145) | 24.8.201920:43
clovek dokaze pochopit vic, nez se dnes vi.
rika se ze cas chapeme blbě a ze treba nektery indiani mimo nasi civilizaci ho chapou jinak. at uz to je s casem jakkoliv. neco jiste zpusobilo velky tresk a na to odpovida soucasna teorie multivesmiru. jsou to zatim nedokazane teorie, ale oduvodneny teorie to uz jsou. takze doporucuju vyhledat prednasky, nebo i tv dokumenty o multivesmiru a zkouknout jich vic. proste je multivesmir, v nem mnoho vesmirů jako bublinky v limonade. ty vesmiry vznikaji, maji nejakou zivotnost, rozpadnou se a vystydnou, zaniknou. v kazdem vesmiru jsou nahodne jine fyzikalni konstanty ale stejne fyzikalni zakony. takze v sousednim vesmiru nemuze vzniknout napr elektron a nemuze tam byt zivot a hmota jakou zname a mozna to v nekterem umozni vznik neceho a nebo je spis pravdepodobnejsi ze to je jen nejaky gulas energie, nejaka hmota bez slozitejsi struktury.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.